2016-10-15 00:11:50• hírek • Kocsis Zoltán

Szatmáron véget ért a Zöld Ház Program

Pár nap alatt elfogyott a magánszemélyeknek szánt Zöld Ház Programra előirányzott pénz Szatmár megyében, számolt be a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség. Míg szerdán még arról beszélgettünk Békéssy Erzsébettel, az ügynökség igazgatónőjével, hogy a kormány 25 százalékkal megnövelte a programra szánt összeget, addig pénteken arról kell beszámolnunk, hogy nem tudnak további pályázatokat fogadni, hiszen kimerült a pénzügyi alap.

Péntek délután 13.45- kor adták le az ügynökség Kossuth Lajos (Mircea cel Batrin) utca 8B alatt található székhelyén a 226-odik pályázatot. Ez volt az utolsó, melynek még biztosítani tudják az anyagi támogatását.

A Zöld Ház programban magánszemélyek két dolgot pályázhattak meg: napkollektort illetve hőpumpát. Napkollektorból is kétféle létezik. A csak nyáron használható (télre le kell ereszteni a tartályt) rendszerre 3000 lejt lehet pályázni, a télen is használható nyomás alatti napkollektorra pedig 6000 lejt. Ez a legnépszerűbb, árulta el Békéssy. A hőpumpa kevéssé „népszerű" (a méregdrága geotermikus fűtési rendszer eleme), ennek beszerzését 8000 lejjel támogatja a program.

A beérkezett pályázatokat a Környezetvédelmi Alap munkatársai ellenőrzik, az ígéretek szerint pedig egy hónappal később teszik közzé azokat, amelyeket elfogadtk, az ügynökség honlapján, a http://www.afm.ro/ oldalon. Ezt követően Szatmárnémetiben, a már említett címen kell aláírnia a szerződését a sikeresen pályázónak, majd mehet is vásárolni. Erre és a beszerelésre tíz hónap áll rendelkezésére. Miután az elszámolást is leadta, elvileg három hónapon belül megkapja a pénzét. Ezt követően egy évig kell működtetnie a rendszert - tehát nem adhatja például el a házat.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: